сряда, 9 април 2008 г.

Шофьор, пешеходец или велосипедист?

В България има огромна дупка във взаимоотношенията между отделните групи хора. Хората с кучета разхождат кучетата си в същите градинки, в които останалите разхождат децата си. Едни спрямо други хората с и без кучета проявяват нетърпимост един спрямо друг. В същото време държавата нехае, както за едните така и за другите. Няма адекватна грижа за бездомни животни, няма обозначения разрешено/забранено разхождането на кучета, няма поддържани детски площадки (разбира се има изключения). Всичко е оставено в ръцете на самите граждани да се оправят.

Подобна е ситуацията и на улицата. Шофьори, пешеходци и колоездачи са във вечен спор за надмощие по улиците. Кой от кой по-онеправдан, различните групи тайничко се мразят и най-вече не се уважават. Тук също така държавата го е ударила на безхаберие. Няма велосипедни алеи, няма места за паркиране, няма подходящи за използване, свободни от паркирали коли тротоари.

картинки

Надмощие в борбата взимат най-тежките - колите. Но всеки, който шофира особено онези, които си вадят прехраната с шофиране, е наясно колко неуредици има по пътищата - липса на парко места (дори платени), липса на инфраструктура и т.н. Следват пешеходците принудени да ползват същата инфраструктура както самите коли. И на края са велосипедистите - за тях няма направено нищо!

Избора на начин на придвижване, особено в София където проблемите са най-задълбочени, е труден.

Липсата на търпимост между отделните групи хора, води до изостряне на взаимоотношенията между тях. Не рядко се стига и до конфликти и ръкопашни схватки. Важното в случая е всеки да влезне под кожата на другите, да погледне през техния мироглед. Така всичко ще бъде къде, къде по-лесно.

Или както казва котаракът Леополд - " Ребята, давайте жыть дружно!"

Блог Класация

1 коментар:

Анонимен каза...

настройка блога http://nastroitblogspot.blogspot.com/